Ludomani er afhængighed af spil. Det store problem for ludomaner er, at de ikke kan begrænse deres spilleadfærd, selvom den ludomane ofte godt kan se, at adfærden er uhensigtsmæssig. Den ludomane bruger meget af sin tid på at spille og på at planlægge spil.
Verdenssundhedsorganisationen WHO definerer ludomani på følgende måde: Ludomani er en spillemæssig forstyrrelse, der dominerer personens liv på bekostning af sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige værdier og forpligtelser. Det medfører ofte store tab og en række voldsomme og negative konsekvenser i livet lige fra økonomiske problemer som gæld til kriminalitet og ødelagte og nogle gange uoprettelige forhold i familie- og/eller vennekredsen.
Center for Ludomani inddeler spillerne i følgende tre kategorier:
• Risikospilleren er en person, som bliver mere og mere optaget af spil og bruger flere og flere penge på spillet. Risikospilleren er optaget af muligheden for gevinst. Personens spil er overvejet og planlagt, vedkommende har prøvet at vinde, men spillet griber ikke voldsomt ind i privat- og studie/arbejdsliv.
• Problemspilleren bruger stadigt flere penge og mere tid på spil. Personen læser bøger om spil, udregner gevinstchancer, analyserer og vurderer. Spil lægger beslag på meget energi, fysisk som psykisk. Omgivelserne mærker ofte ændringer i opførslen, men de kan have svært ved at koble det til ludomani. Problemspilleren formår derfor stadig i et vist omfang at skjule sin afhængighed. Pengeforbruget øges, men økonomien er ikke løbet løbsk.
• Den ludomane er afhængig af pengespil. Spillet er det centrale, venner, uddannelse/arbejde og fritidsinteresser nedprioriteres. Gælden er voksende, og der er risiko for, at vedkommende isolerer sig.
Ludomani udvikler sig typisk over flere år. Det begynder måske med kontrolleret spil til lige pludselig at være problemspil, inden det ludomane stadie nås. Siden 1994 har ludomani været på diagnoselisten hos Sundhedsstyrelsen. Der anvendes en række test for at stille diagnosen. Opfylder du fire eller flere af følgende kriterier, som er fundet på Forskningsklinikken for Ludomanis hjemmeside, over en periode på mindst 12 måneder, så er det en god idé at søge hjælp:
• Det er nødvendigt med stadig større indsatser for at opnå den ønskede spænding.
• Der opleves irritabilitet og rastløshed ved forsøg på at ophøre med at spille.
• Spilleren har gentagne gange uden held forsøgt at kontrollere sit spil eller afholde sig fra at spille.
• Spilleren er ofte optaget af spil (genoplevelser af tidligere spil, grublen over, hvordan han/hun skal skaffe penge til næste spil, planlægning af næste spil).
• Der tyes ofte til spil ved oplevelser af stress og ubehagelige følelser (angst, skyld, hjælpeløshed, depression/nedsat stemningsleje).
• Der vendes ofte tilbage til spillet i forsøg på at genvinde tabte beløb.
• Spilleren lyver for at undgå, at andre får et indblik i omfanget af vedkommendes spil.
• Betydningsfulde personlige relationer, arbejdsforhold eller karrieremuligheder bringes i fare på grund af spilleadfærden.
• Spilleren er afhængig af andres hjælp til at komme ud af økonomiske problemer forårsaget af spil.
Du kan teste dig selv her
Center for Ludomani behandler i gennemsnit 700 personer om året for spilleafhængighed, og på centerets hjemmeside www.ludomani.dk anslås det, at cirka 478.000 danskere lider af varierende problemer med pengespil.
Ønsker du det, kan du lade dig registrere i ROFUS (Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere) på rofus.nu, som Spillemyndigheden administrerer. Du kan udelukke dig selv fra at spille hos bookmakere med licens i Danmark, og det kan du gøre ved at ringe på 70 22 28 25.
Oplever du ludomane tendenser, råder Center for Ludomani over en række dygtige behandlere og en masse brugbar viden på området. Langt de fleste spilleafhængige personer, som bliver behandlet på centeret, lever et normalt liv igen efter behandlingen.
Pengespil er ulovligt for unge under 18 år. Aldersgrænserne pr. 1. januar 2012 til spil under Danske Spil er: 16 år: Lotto, Onsdags Lotto, Joker, Millionlotteriet, Quick, Boxen og Keno. 18 år: Oddset, Tips, Trackside og Dan Toto.
Kilder: Center for Ludomani og Michael Bay Jørsel, Centerleder på Center for Ludomani og initiativtager til ludomanibehandling i Danmark
Kun tilladt over 18 år | Spil ansvarligt stopspillet.dk – ring 7022 2825 | Udeluk dig via ROFUS.nu | Regler og vilkår gælder
© 2024 Monetos Betting – Designet af Aveo web&marketing