*Links med en stjerne efter sig er reklamelinks.

Spreadbetting er en sjov, liret og potentielt profitabel form for spil, som du kun kan spille hos bookmakeren Spreadex*, der er kommerciel partner på Monetos. På denne sider lærer vi dig spreadbettingens ABC og guider dig til gevinst. Forhåbentlig.

Opret ny konto ved Spreadex – og få 1.000 kroner i bonus samt en måneds gratis adgang til Plus-abonnementet ‘Sportsbetteren’ (værdi 349 kroner).

‘Køb’ eller ‘sælg’. Målminutter. Et spread på 18-21.

Hvis du besøger Spreadex’ hjemmeside*, forstår vi godt, hvis du til at begynde med bliver forvirret over de mange nye termer inde under de forskellige kampe.

Men fortvivl ej – det er faktisk ikke så svært, og når først du fanger spreadbetting, risikerer du ligesom os at blive betaget af denne disciplin.

Monetos har i over et år samarbejdet med Spreadex* og opnået en dyb forståelse for dette – i hvert fald på det danske marked – nye fænomen: Spreadbetting.

Hvad er spreadbetting?

Spreadbetting er en form for sportsbetting, hvor du i stedet for et almindeligt odds spiller på et spread. Ud med odds 1,80; ind med et spread. Sådan et spread kunne lyde 18-21 (vi går i dybden med det længere nede).

Din opgave er nu at lande på den rigtige side af spreadet, så du får gevinst. Ganske som du kender det fra almindelige odds, hvor du fx enten kan være på under eller over 2,5 mål.

Abonnerer du på vores spreadbetting-podcasts? Hvis ikke, lyt med her og bliv inspireret af eksperterne!

En vigtig pointe, som tidligt bør understreges om spreadbetting, er, at du vinder mere, jo mere du har ret (fedt!). Omvendt skal man holde sig for øje, at tabet også kan vokse sig større, hvis du tager fejl og endda grueligt fejl (æv!). Så hvor du vinder din indsats ganget med oddset ‘normalt’, afhænger din gevinst/dit tab i spreadbetting af, hvor langt du lander fra dit spillede spread.

Indviklet? Så lad os kigge på et forhåbentlig let forståeligt eksempel.

Spreadbetting – et eksempel

20. februar 2024 lagde vi et spreadbet ud her på hjemmesiden, der gik på Phil Fodens målminutter. I Manchester Citys Premier League-kamp mod Brentford havde Spreadex sat spreadet på Fodens målminutter til at være 18-21 minutter.

Væddmålet afgøres meget simpelt ud fra Phil Fodens samlede målminutter i kampen. Hvis Phil Foden ikke scorer, får han – naturligvis – nul målminutter. Scorer Phil Foden en enkelt, tager vi minuttallet for målet. Scorer Phil Foden flere mål, lægger vi minuttallene for alle mål sammen.

Du kan ‘sælge’, som det hedder, 18, eller du kan ‘købe’ 21. ‘Sælg’ betyder i dette tilfælde, at du spiller på, at Foden får ‘under 18 målminutter’. ‘Køber’ du 21, spiller du på, at Foden får ‘over 21 målminutter’.

Lad os for eksemplets skyld skrive, at Phil Foden scorer to mål i hhv. minut 20 og minut 60. Han lander på samlet (20+60) 80 målminutter i kampen.

Nu skal vi have regnet tab og gevinst ud.

Bookmakeren Spreadex' logo.
Spreadex tilbyder spreadbetting som den eneste bookmaker med danske licens.

Læs dagens spreadbet på vores hjemmeside 365 dage om året.

Sådan udregner du gevinst/tab

Med udgangspunkt i eksemplet ovenfor vil vi nu udregne, hvad forskellige spillere har vundet/tabt på Phil Fodens målminutterspread.

Havde du ‘solgt’ antallet af målminutter (altså spillet ‘under’ 18), ville dit tab se sådan ud:

(Fodens målminutter minus dit spillede spread) = (80-18) = 62 enheder (tab).

Havde du ‘købt’ antallet af målminutter (altså spillet ‘over’ 21), ville din gevinst se sådan ud:

(Fodens målminutter minus dit spillede spread) = (80-21) = 59 enheder (gevinst).

Enheder, kroner og ører i spreadbetting

I spreadbetting taler og skriver vi om enheder. Enheder kan være alt fra nul til flere tusind. Det er ganske enkelt et billede på, hvad du har tabt eller vundet af enheder på dit spreadbet.

Hver gang du skal placere et nyt spreadbet, bliver du bedt indtaste din indsatsstørrelse pr. enhed. Minimum er 0,5 kroner pr. enhed.

For at forstå enheder til at begynde med, kan du blot tage udgangspunkt i en indsatsstørrelse på en enkelt krone pr. enhed. Det vil altså sige, at hvis du har tabt 62 kroner og satset en krone pr. enhed, vil dit tab være (62 enheder * 1 krone) 62 kroner.

Det samme er tilfældet på gevinstsiden. Hvis vi nu forestiller os, at du havde satset 2,5 kroner pr. enhed, ville du vinde (59 enheder * 2,5 kroner) 147,5 kroner.

Opret ny konto ved Spreadex – og få 1.000 kroner i bonus samt en måneds gratis adgang til Plus-abonnementet ‘Sportsbetteren’ (værdi 349 kroner). Gå til kampagnen ved at klikke her.

Hvorfor mangler der minutter i 18-21-spreadet?

Måske har du undret dig over, at spreadet hedder 18-21, men det er der en ganske god forklaring på: Det er bookmakerens måde at tjene penge på. Det svarer til, at en ‘almindelig bookmaker’ – det er Spreadex i øvrigt også, hos Spreadex kan du også spillet almindelige odds – har en tilbagebetalingsprocent på under 100.

Det er måske ikke så ofte, men før eller siden vil det ske, at Phil Foden scorer et mål i kampen, og han gør det i minut 18, 19, 20 eller 21. Alle rigtig gode udfald for Spreadex.

Mål i minut 18 = pengene tilbage til alle, der har solgt/er gået under spreadet (spreadbettet er et ‘void’, altså en annullering’, når du lander lige på dit spread). Tab på tre enheder til ‘over’-spillerne.

Mål i minut 19 = ‘sælgerne’ taber en enhed, ‘køberne’ to enheder.

Mål i minut 20 = ‘sælgerne’ taber to enheder, ‘køberne’ en enhed.

Mål i minut 21 = ‘Sælgerne’ taber tre enheder, ‘køberne’ får pengene tilbage.

I takt med indsatserne fordeler sig, vil Spreadex flytte spreadet. Fx er det ikke utænkeligt, at spreadet kan rykke sig til 19-22.

Er du nysgerrig på, hvordan et spread bliver udregnet, kan du læse denne artikel af Bjarke Eltard-Larsen: ‘Del 1: Forstå matematikken i spreadbetting’.

‘Del 2: Så meget skal du satse i spreadbetting’ kan læses via dette link.

‘Del 3: Sådan finder du værdi i populært spreadbet’ kan læses via dette link.

Utallige muligheder på mange markeder

Der er så mange markeder og sjove spreadbets at kaste sig ud i. Du kan spille på, hvornår kampens første mål falder, trøjenumrene lagt sammen for alle målscorere, hjørnespark, kortpoint, hjørnespark ganget med kortpoint – og meget mere.

Besøg Spreadex via dette link og tjek alle spilmulighederne ud*

Det gør spreadbetting til en ganske sjov disciplin, og det er også en disciplin, som du med fordel kan overveje engang imellem, da du jo som skrevet ovenfor vinder mere, jo mere du har ret. Husk selvfølgelig altid på risikoen – for det kan også meget hurtigt gå den anden vej.

Gode råd – og faldgruberne i spreadbetting

Normalt kan eksperterne på Monetos bedst lide at anbefale de spil, hvor du på forhånd kender din risiko. Eksemplet med Phil Foden er et ganske fint et at bruge i den sammenhæng. Spiller vi på mange målminutter, så VED vi, at vi maksimalt kan tabe de 18 enheder.

Vi kender dermed på forhånd vores worst case scenario, og det er en god ting, også i forhold til at spille ansvarligt. Det er langt nemmere at holde snor i sine indsatser på den måde. Og så kan vi ellers læne os tilbage og håbe på den store upside.

Går du derimod ‘under’ ved at ‘sælge’ antallet af målminutter for Phil Foden, så kan du – i teorien – tabe RIGTIG stort, hvis Foden laver et hattrick i overtiden af 2. halvleg. Sandsynligt er det ganske vist ikke, men i det tilfælde vil du tabe (90*3 – 21) 249 enheder, og så kan det hurtigt gøre ondt, hvis du kører med en for høj indsatsstørrelse.

Forestil dig så vi har med spreadet ‘Kryds-kort point’ (Hold A’s kortpoint ganget med Hold B’s) og spreadet 345-425 at gøre. Her giver et gult kort 10 point, et rødt kort 25 point, og en spiller kan maksimalt få 35 point.

Forestil dig nu, at du har ‘solgt’ 345 og håber på få kort i kampen, og begge hold får to direkte røde kort HVER og fem gule kort derudover (set før, omend usandsynligt). Begge hold vil lande på 100 kortpoint (25 + 25 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10). Resultatet af spreadet bliver dermed (100*100) 10.000. Du taber (10.000-345) 9.655 enheder!

Ikke dermed skrevet at du ikke kan spille den slags spreadbets, for det handler trods alt om værdien, og har du set rigtigt i få kort, kan din gevinst også blive rigtig stor.

Især når du er ny i spreadbetting, ligger en af faldgruberne i, at det kan være svært at forstå de forskellige spreads. Monetos anbefaler derfor, at du altid klikker på ‘i’et’ ud for hvert spread, som det ses på billedet herunder, så du kan læse Spreadex’ egen forklaring af spillet.

Screenshot fra Spreadex, der viser et udvalg af spreadbetting-markederne på Manchester City-Brentford.

Det er også en virkelig god idé, at du sørger for at holde styr på ‘køb’ og ‘sælg’. Det kan ofte være en ting, man roder rundt i i begyndelsen, og det er ikke sjovt at opdage at have valgt forkert. Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte Monetos eller lave et opslag i vores hurtigtvoksende Facebook-gruppe ‘Oddsklubben – de bedste spil’, der efter vores opfattelse er Danmarks bedste oddsgruppe.

Opret ny konto ved Spreadex – og få 1.000 kroner i bonus samt en måneds gratis adgang til Plus-abonnementet ‘Sportsbetteren’ (værdi 349 kroner). Gå til kampagnen ved at klikke her.

Spreadex er kommerciel partner på Monetos og betaler for podcasts og ‘dagens spreadbet’. Denne side er skrevet med Spreadex’ viden, men uden redaktionel indflydelse fra bookmakeren. Ordene er alene skrevet og valgt af Monetos.